Vormelingendag 2013-2

Dekenale Vormelingendag 2013

Waai met de juiste wind mee……………………………

Op 28 september 2013 vond in sporthal de Joffer de 8e Dekenale Vormelingendag plaats. Het thema was  “waai met de juiste wind mee………. en laat je vormen door de Geest van God”. Een thema dat mooi past bij het ontvangen van het Vormsel. Maar ook een thema dat een hele uitdaging werd om er een passend spellencircuit aan te koppelen. Want hoe krijg je spellen bedacht en georganiseerd waarbij De Wind je thema is? Maar met een gevoel van tevredenheid mag achteraf gezegd worden dat dit toch gelukt is. En het is gelukt omdat velen bereid waren om zich met de juiste wind te laten meevoeren. Maar zeker ook doordat weer vele vrijwillige handen in elkaar werden geslagen.  Jong en oud die samen bereid zijn geweest om de vormelingen van het komend jaar een niet te vergeten avond te bezorgen. Op een speelse, maar ook boodschappende manier werd er die avond een begin  gemaakt met de voorbereiding op het gaan ontvangen van Het Vormsel.

De sfeer was uiterst aangenaam en verenigd; er was een goede samenwerking en het ging de teams dan ook voor de wind. Met andere woorden: er waaide een ‘goede’ wind, een ‘goede’ geest door de sporthal heen waarmee we het thema van deze avond daadwerkelijk tot zijn recht hebben doen komen.

Vormelingendag-2013-2 Vormelingendag-2013-2

Tegenwind!!

In de middag voorafgaande aan de activiteit ging een van de begeleiders zich voorbereiden door alvast een kijkje te nemen in de sporthal.

De begeleider werd geconfronteerd met  een “onaangename” verrassing. In verband met legionella bestrijding waren er geen huurders in de sporthal te bekennen. De groepen die overdag huurden waren afgezegd. De Dekenale activiteit kon wel doorgaan, maar dan wel zonder gebruik te kunnen maken van de kleedruimtes en toiletten. Hoe moest dat dan met zo’n 125 mensen gaan verlopen? Dat kon toch eigenlijk niet!! Kon de activiteit dan wel plaatsvinden?? Overleg werd noodzakelijk en er werd gekozen om de activiteit door te laten gaan.

De begeleiding had er  bij de verhuurder op aangedrongen om in ieder geval gebruik te kunnen maken van één toilet, dat was dé voorwaarde om de activiteit door te kunnen laten gaan. De beschikking over een toilet kwam er, maar het reservoir moest wel steeds handmatig worden bijgevuld door iemand. Met water vanuit het zwembad. En door onze eigen vrijwilligers. Geen uitdagende klus om te doen, maar wel een zeer belangrijke. En de “vrijwilliger die werd aangewezen” diende zich een uur voor aanvang van de activiteit onverwacht aan. Iemand die graag met water aan de slag gaat en daardoor uitermate geschikt werd bevonden. En geschikt was hij.  Hij heeft zijn taak met groot gevoel van verantwoordelijkheid, maar toch ook met vreugde volbracht.

Vormelingendag-2013-2 Vormelingendag-2013-2
Vormelingendag-2013-2 Vormelingendag-2013-2

Frisse winden

Jong en fris, zo zag het er in de sporthallen er uit. Doordat vrijwel alle spelactiviteiten werden geleid door jongeren voor jongeren. Alleen het muziekonderdeel niet omdat dit een speciale discipline is waar thema en achtergronden worden meegegeven. Maar de grote sportzaal was gevuld met jonge groepsbegeleiders en ieder spel werd er geleid door een jonge spelleider. Vele jonge enthousiaste vrijwilligers, “jonge frisse winden”, die zich laten meewaaien en meevoeren om in dienst van de jonge vormelingen te staan. Een lust voor het oog.

Vormelingendag-2013-2 Vormelingendag-2013-2
Vormelingendag-2013-2 Vormelingendag-2013-2

Windstil in de Kerk van Kunrade.

Na het spellencircuit verplaatste de activiteit zich door middel van een fakkeltocht naar de Kerk van Kunrade. Hier werd de afsluitende gebedsdienst gehouden waarbij de kapelaan met een voorstel kwam waar we even over moesten nadenken en bang waren dat het uit de hand zou kunnen lopen. Hij wilde namelijk de vormelingen door de hele Kerk laten lopen. We maakten ons zorgen over het ontstaan van een niet te stoppen drukte en rumoer, maar het tegenovergestelde gebeurde. Het werd namelijk muisstil in de Kerk. De kapelaan kreeg het voor elkaar om de kinderen te laten ervaren en leren dat ze overal waar ze zijn kunnen bidden. Door een stille plek op te zoeken en het stil bij jezelf te maken. Dan kun je Hem horen, met Hem praten. En het werd “windstil” in de Kerk en de vormelingen waren bereid om te luisteren naar hun hart.   

Vormelingendag-2013-2 Vormelingendag-2013-2
Vormelingendag-2013-2 Vormelingendag-2013-2
Vormelingendag-2013-2 Vormelingendag-2013-2