Tellen voor de reis naar Nepal

Inmiddels zijn er onder ons die geroutineerde medewerkers zijn bij de jaarlijkse inventaris van Boekhandel de Standaard in Genk. Sommigen namen al voor de derde of vierde keer deel aan deze leuke opdracht, waarmee we geld konden verdienen voor de kosten van de Nepalreis. Bijna iedereen in en om de groep 30 handen helpen Nepal werkt, tussen thuiskomst van de afgelopen Nepalreis en vertrek naar Thali in de volgende zomer, wel ergens mee aan een of ander project of baantje om geld te verdienen voor ofwel het project ofwel de reissom.

Het boeken tellen hoeft gelukkig niet handmatig te gebeuren: er worden scanners ingezet, waarmee de barcodes met ISBN nummer kunnen worden gescand. Op die manier wordt het mogelijk dat we samen, met 7 personen van Chrisko, Silke, haar moeder en haar collega, in één dag de hele winkel geïnventariseerd krijgen.  Tellen, scannen, terugzetten op de juiste plaats, laten inlezen, steekproeven, nacontrole. Een heel proces, dat heel goed voorbereid was in vele uren werk de dag ervoor.

Er was voor ons voor een croissantje gezorgd, een lekkere kop koffie of thee en duidelijke instructie. Daarna konden we beginnen. Iedere boekenlegger, dvd, kinderboek of wegenkaart in de winkel moet ingevoerd worden. Dat vraagt een goede concentratie en planmatige aanpak. En dat is ons allemaal gelukt, zij het hier en daar met wat moeite. We zagen heel veel leuke spulletjes, boeken en materialen in de winkel. Het was dan ook maar goed dat ons op dat moment niets verkocht kon worden.

Aan het einde van de dag gingen we moe maar voldaan naar huis. Marieke, die voor de eerste keer mee was, zei op de terugweg: “nou, dat heb ik toch wel onderschat, wat jullie daar ieder jaar moesten doen. Ik zal vanaf nu in een winkel altijd ieder potlood en ieder ding op de juiste plaats terugleggen!”.

Door een gezellige dag stevig doorwerken, hebben we samen weer een beetje de reis-pot weten te spekken. We zijn benieuwd welke vragen en activiteiten er dit seizoen nog meer bij ons terecht zullen komen.